LIZA & JESSE

WIE BEN JIJ … EHHH JULLIE?
Wij zijn Liza (10) en Jesse (10) en we zijn beste vrienden. We zitten allebei in groep 7 van KBS Lucas Galecop en we zitten ook samen op tennis.

VERTEL EENS IETS OVER JULLIE MASCOTTE?
Onze mascotte heet The Green Man, omdat hij heel goed is voor het milieu. Het is een intelligente robot met antennes en sensoren die afval opsporen. Hij scheidt het afval direct en verwerkt dat in zijn buik of gooit het in de juiste afvalbak. We bouwden ook al een prototype en hebben met z’n drieën de straat opgeruimd.

HOE KWAMEN JULLIE OP HET IDEE?
We hadden nog een aantal oude dozen liggen en zijn toen gaan puzzelen. Jesse deed het technische en Liza het creatieve, maar ook een beetje andersom. We konden de hele dag knutselen en we hebben er thuis nog veel langer aan gewerkt. We hebben lijmpistolen gebruikt en zilverkleurige verf en onze mascotte was bijna net zo groot als wij. Van een keukenrol maakten we de ene arm en de andere is van aan elkaar geplakte wc-rollen. Wij doen dus al aan recyclen.

WAAROM HEBBEN JULLIE MEEGEDAAN?
We kregen les van een knutseljuf op school en het leek haar leuk om mee te doen met Jouw Schone Stad. Wij willen graag helpen om een schonere stad te krijgen. We doen niet mee voor de prijs, maar willen een boodschap overbrengen.

ONZE BOODSCHAP:

HET IS JUIST STOER OM JE AFVAL IN DE AFVALBAK TE GOOIEN!

ZIEN JULLIE VEEL AFVAL LIGGEN?
We zien veel tasjes en flesjes in de stad liggen en we zien soms ook jongeren iets weggooien. Ze doen dan heel stoer, maar het is juist helemaal niet stoer. Ze zijn gewoon te lui om een stukje te lopen en sommige mensen zijn echt slecht. Die denken helemaal niet aan het milieu en over de gezondheid van bomen en dieren. Het lijkt nu wel wat minder dan voor de Coronacrisis, omdat er minder mensen op straat zijn.  

WAT ZOUDEN JULLIE DOEN ALS EEN VRIEND OF VRIENDIN IETS OP STRAAT GOOIT?
Wij zeggen er zeker wat van en als we iets zien liggen dan rapen we het op en gooien het weg. Behalve als het heel vies is.   

WAT GAAN JULLIE DOEN OM ZOVEEL MOGELIJK STEMMEN TE WINNEN?
We gaan de directrice van school inschakelen, dat zijn wel 200 leerlingen. En we zetten onze ouders in op hun werk en op de tennisbaan gaan we ook stemmen werven. Oh ja, we denken er ook aan om de radio te bellen. Het liefst radio 538 of Q-Music ofzo.

WAAR ZOUDEN JULLIE THE GREEN MAN DEZE ZOMER GRAAG IN ACTIE ZIEN?
Hij moet in ieder geval richting de Mc Donalds en op alle plekken waar veel hangjongeren komen.

WAT KUNNEN WE DOEN OM NIEUWEGEIN SCHOON TE HOUDEN?
We kunnen nog meer afbreekbare verpakkingen maken. We denken niet dat mensen ooit stoppen met dingen weggooien en dat er nooit meer afval is. Maar door samen te werken, krijgen we wel steeds meer discipline. Oudere mensen leven langer, weten meer en denken dus ook beter na over het milieu. Als we straks helemaal geen planten en bomen meer hebben op aarde, dan gaan we zelf ook dood.