STACY

WIE BEN JIJ?
Hoi, mijn naam is Stacy, ik ben tien jaar en zit op KBS Vroonestein in groep zeven. Naast school zit ik op hockey.

VERTEL EENS IETS OVER JE MASCOTTE?
Mijn mascotte heet Prullie de Prullenbak. Hij kan heel veel afval opruimen door zijn grote lijf. Met zijn lange en soepele armen kan hij overal bij, in elk hoekje. Prullie heeft lieve, grote ogen, omdat ik denk dat we positief moeten vertellen dat iedereen zijn rommel netjes opruimt. Boos zijn helpt niet.

HOE KWAM JE OP HET IDEE?
Ik wilde gewoon een hele blije mascotte maken. Eentje die aardig is en helpt om Nieuwegein schoon te houden. Toen ben ik plaatjes gaan zoeken voor ideeën en heb ik een paar keer opnieuw een tekening gemaakt. Ik heb er best wel lang over gedaan, maar ik vond het heel leuk om te doen.

WAAROM HEB JE MEEGEDAAN?
Met de school hebben we meegedaan met de aftrap van de campagne Jouw Schone Stad. Mijn juffen Chantal en Marjolein wisten er dus al snel vanaf. En ook al kan mijn zus veel beter tekenen, ik wilde toch graag meedoen. Wij worden door bezig te zijn met dit project bewuster van het probleem. Ik vind het dan ook heel goed dat de gemeente dit organiseert.
Zwerfafval is heel gevaarlijk voor de dieren en heel slecht voor het milieu. En we willen toch ook niet allemaal naar die troep kijken.

MIJN BOODSCHAP:

NEEM EVEN DE MOEITE OM NAAR DE PRULLEBAK TE LOPEN!

ZIE JIJ VEEL AFVAL LIGGEN?
Eigenlijk wel. Hier in de buurt ligt veel zwerfafval van Mc Donalds. De prullenbakken zitten vaak heel vol en mensen gooien het dan vaak ernaast of ze proppen het er een beetje in. Veel van die papiertjes en verpakkingen waaien makkelijk weg. Dat gebeurt ook op het schoolplein.
Wij spelen graag bij de sportvelden, de skate- en atletiekbaan bij de Gallecopperzoom achter het NBC. Hier zijn ook veel hangjongeren. In het weekend vind je daar veel zwerfafval. Dat wordt wel weer opgeruimd, maar het blijft gevaarlijk. Zeker als er glas ligt.

WAT ZOU JE DOEN ALS EEN VRIENDIN IETS OP STRAAT GOOIT?
Ik zou er wel iets van zeggen. En ik raap ook afval op als ik het zie liggen.

WAT GA JIJ DOEN OM ZOVEEL MOGELIJK STEMMEN TE WINNEN?
Het zou super zijn als ik het klasportaal kan gebruiken, waar we ook de foto’s delen. En ik ga het natuurlijk vertellen tegen familie en vrienden en iedereen op school en bij hockey.

WAAR ZOU JIJ PRIKKIE DE PRULLENBAK DEZE ZOMER GRAAG IN ACTIE ZIEN?
In ieder geval in het winkelcentrum CityPlaza, want daar zijn heel veel mensen. En op de markt moet ie ook even zijn, maar niet zo lang, want ik houd niet zo van de markt. Veel evenementen zijn er nu niet, maar bij de Honswijkerplas is het ook altijd druk. En het zou heel gaaf zijn als Prikkie langs alle scholen zou gaan.

WAT KUNNEN WE DOEN OM NIEUWEGEIN SCHOON TE HOUDEN?
Netjes alle afval opruimen en misschien kunnen we wel een soort “Holle Bolle Gijs”-vuilnisbakken neerzetten, zodat het leuker wordt om afval weg te gooien. En ik dacht ook nog aan een soort vangnet om de afvalbak, om alles wat eruit waait op te vangen.